Одними з перших почали варити пиво шумери, і це був надзвичайно складний і тривалий процес. Завдяки майстерному приготуванню і незрівнянному смаку, хмільний напій швидко здобув визнання і став найбільш улюбленим. Навіть у наш час займає третє місце за популярністю після води та чаю.
Кількість локальних і авторських броварень постійно зростає, і лише на Буковині таких уже понад десяток. Зрештою, тематичних пивних закладів відкривається теж все більше. Серед них особливо користується успіхом арт-паб «Гойра», який пропонує живе пиво в Чернівцях власного виробництва під однойменною назвою. Справжньою родзинкою закладу вважалась відкрита крафтова пивоварня (яка знаходилась тут же, щоправда, за склом), звідки пиво подавалось прямісінько на бар. Гості могли насолоджуватися видовищним процесом варіння за келихом свіжозвареного пива.
Перша партія пива «Гойра» була зварена ще в далекому 2010 році. Під торговою маркою було всього три сорти – світле, преміум і темне. А щоб отримати фірмовий бокал, достатньо було придбати 10 л пива. Наприкінці 2014 устаткування замінили на потужніше, до того ж встановили його за межами закладу. Проте від цього він не втратив свого колориту і палких шанувальників. А живе пиво «Гойра» стало представляти частинку буковинського краю і в інших ресторанах Гойра Груп.
Пиво «Гойра» вариться за авторськими рецептами з урахуванням кращих традицій. Для його приготування використовуються імпортний ячмінний солод, хміль вищого ґатунку, очищена вода та дріжджі. Жодних домішок і консервантів. А через те, що в складі міститься жива культура пивних дріжджів, пиво й називають «живим».
Сам процес триває до дванадцяти годин, а технологія включає кілька етапів: готування сусла, зброджування сусла, витримка в двадцять день. Після чого бурштиновий напій розливають у бочки, а звідти – подають на бар. Так пиво «Гойра» потрапляє до своїх любителів, а його якість і смак заслуговують відмінних оцінок.
До речі, про смаки! Кожен гість підбере хмільний напій на свій смак, а до нього – безліч смаколиків. Під назвою «Гойра» поєдналися три сорти світлого пива і три темного. Є тут пиво преміум, червоне, пшеничне, безалкогольне, а наймолодшому – «Гойра Двадцятка» – всього кілька місяців. Для тих, хто ще не визначився зі своїми уподобаннями, рекомендують замовити дегустаційний набір.
Сподіваємось, що справжні пивомани і просто шанувателі цього хмільного напою достойно оцінять багатство традиційного смаку, що ретельно відтворений у різних сортах пива «Гойра»!